TTO Sloop & Infra

Huisvestingstip: Denk flexibel

Vaak wordt een bedrijfsgebouw aangehuurd, aangekocht of gebouwd op basis van de huidige en actuele behoeften van een onderneming. Een ding is hierbij zeker: iedere onderneming verandert qua omgang en/of type activiteiten. Huisvesting kan daarbij de wendbaarheid van een onderneming ondersteunen of juist beperken. Het is daarom essentieel dat huisvesting flexibel moet zijn. Het is een strategisch bedrijfsmiddel in plaats van slechts ‘onderdak’. Een doordachte huisvestingstrategie kan veel opleveren. Zeker op de (middel)lange termijn.
 
Wandje doorbreken?
In de praktijk wordt flexibiliteit vaak gezien als de mogelijkheid van het doorbreken van een wandje. Flexibiliteit gaat echter veel verder dan dat. Bijvoorbeeld: Kun je de ruimten voor meerdere doeleinden gebruiken? Kun je de ruimten los verhuren aan een derde zolang je deze ruimte niet zelf nodig hebt? Of kun je nu al extra grond aankopen voor een toekomstige uitbreiding? Met daarbij de vraag of je deze extra grond tijdelijk kunt verhuren of op termijn weer kunt doorverkopen (mocht je de grond niet meer nodig hebben).
 
Toekomstbestendigheid
Huisvestingflexibiliteit begint met het opstellen van een degelijk Programma van Eisen (PvE). In het PvE houd je rekening met de invloed van een aantal toekomstscenario’s van de onderneming. Het komt vaak voor dat er een opdracht aan een architect wordt gegeven aan de hand van een statisch PvE (gemaakt door de ondernemer) dat gebaseerd is op de huidige omvang en activiteiten van de onderneming. Door vooruit te denken in huisvestingscenario’s afgeleid uit ondernemingsscenario’s, krijg je inzicht in de toekomstbestendigheid van je te ontwikkelen, aan te kopen of aan te huren pand. Zo kun je een architect of makelaar met de juiste opdracht op pad sturen. Dus: eerst rekenen en dan tekenen!
 
Gratis flexibiliteit
Doorgaans betekent flexibiliteit vaak een iets grotere investering aan de voorkant. Met de nodige creativiteit levert flexibiliteit meer op dan het kost. Zeker als er vroegtijdig rekening wordt gehouden met o.a. de constructie (op-/aanbouw, doorbraken etc.), de demontabele materialen (hergebruik, etc.), de afmetingen van het grondstuk, etc.Het zogenaamde kostprijs-denken moet vervangen worden door het investering-denken. Je bespaart hiermee huisvestingkosten op termijn, maar ook misgelopen inkomsten. Een grote ombouw moet namelijk na een paar jaar plaatsvinden waardoor de productiecapaciteit daarmee tijdelijk onder druk komt te staan. Dan zijn deze extra kosten of misgelopen inkomsten niet zelden van een andere orde. Kortom: kostprijs-denken vervangen door investering-denken.
 
Meer dan het gebouw an sich
Flexibiliteit zit ook in de keuze van eigendom of huur. Veelal wordt gedacht dat de huisvestingslasten bij een koopsituatie lager liggen dan bij een huursituatie. Dit is niet altijd het geval, vooral als het totaalplaatje wordt bezien van de onderneming. Flexibiliteit kan ook betekenen om geld vrij te hebben voor andere investeringen in het gebouw (en niet altijd in het casco c.q. ‘de stenen’). Bijvoorbeeld in de inrichting, een nieuwe productielijn of het aanleggen van voorraden. Met huur kan een onderneming ook meer wendbaar zijn als de marktomstandigheden kansen bieden of daar om vragen. Je hoort vaak het argument dat je voor meerdere jaren een huurovereenkomst moet aangaan en dat je moet blijven huren terwijl je eigenlijk wilt vertrekken. Er zijn echter diverse oplossingen die je kunt overwegen voor je een huurcontract tekent. Denk bijvoorbeeld aan een afspraak waarin je hoge huur betaald, waardoor je optiejaren daarvoor terugkrijgt. Dit betekent dat je als huurder de mogelijkheid hebt om de huur op te zeggen of voort te zetten. Zo heeft de huurder de flexibiliteit.
 
Frank Ponjé (&Ponjé namens Progres)

Meer weten?

Wil je kennismaken met Fons? Weten wat hij wellicht voor je kan betekenen?
Of heb je een concrete vraag? Vul het formulier in en Fons neemt contact met je op.
Zo snel mogelijk. Z doen we dat in Tilburg.
Overig nieuws
 • Heeft jouw pand al een Energielabel C?
  Vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden minimaal een energielabel C hebben. Wat houdt dit eigenlijk in?
 • 3 handige huisvestingstips voor ondernemers
  Als ondernemer krijg je te maken met allerlei huisvestingsvraagstukken. Fons kan je helpen met slimme oplossingen op maat op het gebied van nieuwbouw, verbouw, vergunningen, juridische kwesties en verduurzaming.
 • Brabantse bedrijventerreinen 2017
  ​De provincie Noord-Brabant heeft afspraken gemaakt met de Brabantse regio’s om vraag en aanbod aan ruimte met elkaar in evenwicht te brengen. Deze afspraken vormen de basis voor vraaggerichte ontwikkeling van bedrijventerreinen.
 • Wolfs Trucks, gebruikte trucks & trailers en verhuur
  Twee locaties verhuizen naar één nieuwe locatie, dat is de wens die Wolfs Trucks B.V. heeft. Het bedrijf dat zich richt op de inkoop, verkoop en verhuur van trucks en trailers kwam met deze uitdaging bij Fons terecht. 
 • Samenwerkingsovereenkomst truckparking ondertekend
  Al eerder werd bekend dat de truckparking er zou gaan komen, maar nu is het officieel. De partijen hebben gezamenlijk een tijdelijke truckparking aan de Letostraat op bedrijventerrein Vossenberg gerealiseerd. 
 • Railport Brabant onder de aandacht op Chinese TV
  Een Chinese televisiezender heeft een documentaire over Railport Brabant gemaakt. Hierin komt het eerste project van Fons in samenwerking met GVT Group of Logistics ruimschoots aan bod. 
 • Fons: n loket voor huisvestingsvraagstukken in Tilburg
  Ondernemers die niet meer op de juiste plek zitten met hun bedrijf, waarvan het pand te klein of juist te groot wordt, of zelfs al een idee hebben voor een nieuwe invulling van het bedrijfspand, kunnen vanaf vandaag terecht bij Fons.
 • Nieuwe website live!
  Vanaf 17 juni 2016 is de nieuwe website van Fons live!

De volgende bedrijven kozen voor Fons: